Pri výbere plavby, ktorá bude najlepšie zodpovedať Vášmu životnému štýlu a očakávaniu, treba brať do úvahy hneď niekoľko faktorov.

Výber lodnej spoločnosti

Prvým z nich je výber lodnej spoločnosti. Na trhu je ich niekoľko desiatok, a jedna od druhej sa môžu líšiť naozaj radikálne; jednak cenou a ponúkanými službami, ale aj tematicky, alebo atmosférou na palube. Odlišný môže byť aj jazyk, ktorým sa hovorí na palube: aj keď platí, že angličtina je prevládajúci, máme pre Vás v ponuke aj spoločnosti, ktorých "úradným jazykom" je nemčina, španielčina či taliančina.

 

Čo do ceny a úrovne, všeobecne sa plavebné spoločnosti delia na:

 

  • populárne (MSC, Royal Caribbean, Carnival, Disney, Pullmantur, NCL, P & O, AIDA, Costa)
  • prémiové (Princess, Azamara, TUI, Holland America, Cunard, Oceania)
  • luxusné (Silversea, Seabourn, Crystal, Regent 7 Seas, Windstar, Sea Dream, Hapag Loyd, Paul Gauguin)

 

Veľkosť lode

Je pri výbere tiež dôležitá. Všeobecne platí, že veľké lode ponúkajú väčší výber možností zábavy pre deti ale aj dospelých a plavby na nich vyjdú v prepočte lacnejšie. Je tu množstvo atrakcií, ako tobogany, lezecké steny, simulátory Formula 1, lanovky, diskotéky, veľké fitness centrá a detské kluby s vekovo zodpovedajúcimi aktivitami a profesionálnymi animátormi.
Pravidlo nižšej ceny ale väčšinou neplatí na najnovšie plavidlá, o ktoré je veľký záujem a ceny sú tu preto vždy o niečo drahšie.
Atmosféra na menších lodiach je intímnejšia a pokojnejšia. Ich prednosťou je aj to, že vďaka menším rozmerom môžu pristávať aj v prístavoch, ktoré sú pre veľké lode neprístupné. Ich trasy sú preto často originálnejšie. Nie náhodou flotily prémiových a luxusných spoločností sú zložené z malých až stredne veľkých lodí.
Pamätajte si však, že často aj v rámci jednej spoločnosti sa lode môžu od seba veľmi odlišovať, čo do veľkosti, tak aj do atmosféry.

Typ plavby

Čo hľadáte - slnko, zábavu, prehliadky a históriu, kultúru, dobrodružstvo, veľa aktivít? Vyberte si na základe Vašich priorít; niektoré plavby sú zamerané viac na jedno, iné na druhé. Niektoré plavby sú vhodné pravdepodobne pre rodiny, niektoré pre seniorov, iné pre mladých, slobodných ... Niektorí snívajú o tropickom podnebí Karibiku, iní v letných mesiacoch uprednostňujú príjemné počasie Aljašky. Počas plavenia na najnovších mega lodiach s obrovským množstvom aktivít na palube strávite viac času na mori a menej v prístavoch, menšie lode sú viac zamerané na destinácie.
 

Dĺžka plavby

Koľko máte času? Ak je pre Vás prioritou dĺžka dovolenky a čas, ktorý máte k dispozícii, je limitovaný, máte na výber už od 3-4 denných plavieb v Stredomorí alebo Karibiku. Ale ak je Vašim snom cesta okolo sveta, vieme Vám ponúknuť nádherný itinerár v trvaní niekoľko mesiacov.
Všeobecne sú najobľúbenejšie 7-, 10- a 14-dňové plavby.
Pamätajte aj na to, že pri mnohých plavbách je nutné začať cestu už o deň skôr a návrat si tiež môže vyžadovať deň navyše. Preto napríklad pri 7-nočnej plavbe v Karibiku budete potrebovať spolu s cestou 10 dní dovolenky. Starostlivo si preto naplánujte termín a informujte sa u nás na presný termín letu či autobusového spojenia k Vašej plavbe.

Kedy sa chcete plaviť?

Existuje destinácia na každé ročné obdobie. Stredomorie si môžete vychutnať po celý rok: od júna do septembra najmä pre možnosť kúpania, mimo hlavnej sezóny je to najmä možnosť poznávania kultúrnych a historických pamiatok. Výhodou je aj fakt, že aj v najtuhšej zime ponúka táto oblasť výrazne príjemnejšie teploty ako u nás. A ak sa chcete ohriať ešte viac, bez nutnosti dlhého letu, od novembra do apríla sú k dispozícii plavby na Kanárskych ostrovoch, v kombinácii s Madeirou alebo Marokom. Karibik a Dubaj sú najžiadanejšími tropickými zimnými métami, a toto obdobie je vhodné aj pre stále atraktívnejšie plavby v Ázii. Sezóna v Severnej Európe a na Aljaške je relatívne krátka, od mája do začiatku septembra.

 

Kam sa chcete ísť pozrieť?

Ak už ste sa rozhodli pre termín, typ aj dĺžku plavby, zostáva ešte vybrať trasu, ktorou sa chcete plaviť a teda destinácie, ktoré chcete loďou navštíviť. Poradie rozhodovania môže byť samozrejme aj opačné. Tak ako sme spomínali, rozhodujú najmä vhodné klimatické podmienky pre Váš termín, ale aj program plavby a dĺžka pobytu v navštívených prístavoch.

 

Rozpočet

Pri rozhodovaní sa, pre ktorú plavebnú spoločnosť, treba prihliadnuť aj na to, čo všetko je v cene plavby zahrnuté. Väčšinou je zahrnutá plná penzia, zábava a určité služby na lodi. Počítajte s výdavkami, ktoré nie sú zahrnuté v základnej cene ako sprepitné, nápoje a výlety, doprava do prístavu... Niektoré spoločnosti majú v cene plavby zahrnuté už aj nápoje All Inclusive (okrem luxusných spoločností tiež napríklad TUI Cruises a Pullmantur) a / alebo sprepitné pre personál (okrem luxusných spoločností napr. TUI Cruises, AIDA).

Ak ste úspešne zvládli aj tento krok, nechajte si od nás predložiť príslušné alternatívy a cenové ponuky podľa aktuálnej obsadenosti.

Výber kajuty

Izby na lodi sa nazývajú kajuty. Tie najmodernejšie by ste na prvý pohľad mohli ľahko pokladať za elegantnú hotelovú izbu, len rozmerovo o niečo menšiu.
Kajuty sa rozdeľujú podľa kategórií a niekedy sa pri jedinej lodi môže jednať až o 20 i viac kategórií! Netreba však prepadať panike - treba mať na pamäti, že každé plavidlo má 4 základné typy kajút:


Vnútorné kajuty - sú najmenšie a sú bez okna; tým pádom bez výhľadu smerom von.
Vonkajšie kajuty - s neotvoriteľným oknom alebo oblou (malé okrúhle okno), ktoré zaisťuje prirodzené denné osvetlenie.
Balkónové kajuty - majú balkón, ktorý Vám umožní nadýchať sa čerstvého morského vzduchu aj bez toho, aby ste museli vychádzať na verejnú otvorenú palubu.
Suity - najväčšie a vybavením najpohodlnejšie kajuty, často s oddelenou obývacou a spálňovou časťou; a s extra službami a zariadením ako napríklad súkromný komorník, vírivka, veľká terasa s lehátkami len pre Vás, stravovanie v exkluzívnej reštaurácii, prioritné nalodenie a vylodenie.

Vďaka modernej technike pri stavbe lodí majú vnútorné i vonkajšie kajuty štandardné vybavenie. Jednotlivé kategórie a náležiace ceny potom závisia na variácií veľkosti, pozície, plnosti výhľadu, vybavenia týchto základných štyroch druhov.

Výber záleží od Vášho finančného rozpočtu, ale najmä od Vašich potrieb a očakávaní. Všeobecne opäť platí, že čo je dobré pre iných, nemusí byť dobré aj pre Vás.

Je treba si položiť niekoľko otázok:

Potrebujete len miesto, kde prespíte a osviežite sa, aby ste opäť vyrazili objavovať alebo sa baviť? V takom prípade by vnútorná kajuta nemala byť žiadnym problémom a ušetrený rozdiel môžete využiť na nápoje, príjemnú masáž či zaujímavé exkurzie. Pokiaľ ale máte sklony ku klaustrofóbii, vnútornej kajute sa radšej vyhnete. Ste citlivý na pohyb mora? Ak áno, uprednostnite kajuty na nižších alebo stredných palubách, čo najbližšie stredu paluby. Jedná sa o romantickú cestu a Vaša predstava je skôr tráviť čas vo dvojici ako deliť sa o spoločné priestory s ostatnými spolucestujúcimi? Balkónová kajuta bude Vašou súkromnou oázou. Radi si na dovolenke doprajete a nepotrebujete sa obmedzovať a uprednostňujete exkluzívne služby? Informujte sa o výhodách Suite kategórií.
Pozri rozdelenie kategórií na mapke jednotlivých palúb aj celej lodi. Ak máte určený rozpočet, pravdepodobne sa budete rozhodovať najmä v závislosti na cene. Berte ale do úvahy aj svoj životný štýl a vkus.
Cena je určite dôležitá, ale často stojí za to priplatiť si a zvoliť lepšiu kategóriu, ktorá lepšie vyhovuje Vášmu štandardu.
A my v CND Travel - Luxusné plavby sme tu samozrejme pre Vás, aby sme Vám pri tomto výbere poradili.
Radi pre Vás preveríme aktuálnu dostupnosť a kajuty voľné k rezervácii. Často sa číslo kajuty dozviete už pri rezervácii. Pri akciových cenách ale niekedy možnosť výberu neexistuje a číslo kajuty sa dozviete tesne pred plavbou alebo až na mieste. Máte garantovanú len kategóriu kajuty.

Doprava do prístavu

Slovensko nemá more a podľa zvolenej destinácie preto pri výbere plavby musíte brať do úvahy aj dopravu do nástupného prístavu.
Máte niekoľko možnosti: niektoré plavebné spoločnosti ponúkajú aj výhodné balíčky s dopravou do prístavu, ktoré okrem plavby zahŕňajú aj letenky a transfery. Ak takáto možnosť nie je, radi Vám preveríme a rezervujeme najvýhodnejšie letecké spojenie a transfery až do prístavu.
Pri plavbách v Stredomorí je niekedy k dispozícii za príplatok aj praktické autobusové spojenie z Viedne. Rovnako je možné sa do prístavu dopraviť vlastným autom a nechať ho za poplatok na stráženom parkovisku.

Rezervácia plavby

Pred plavbou

Nalodenie

Počas plavby

Vylodenie