Osobný účet na extra výdaje


Za účelom zjednodušenia života na palube je na lodiach zavedený bezhotovostný systém. Všetky Vaše osobné výdaje (nákupy v lodných butikoch, zakúpené exkurzie, masáže, nápoje, prepitné pre personál...) sa automaticky započítavajú na Váš osobný účet. Pri nákupe stačí predložiť kajutovú kartičku a podpísať účet.
V posledný večer plavby Vám bude potom do kajuty doručené celkové vyúčtovanie. Ak ste zaregistrovali svoju kreditnú kartu, platba prebehne automaticky. Pre platbu v hotovosti a - v závislosti od konkrétnej plavebnej spoločnosti - aj pri platbe elektronickou kartou sa musíte dostaviť na recepciu.
VISA, American Express, MasterCard, Discover sú kreditné karty akceptované väčšinou lodných spoločností a podľa destinácie a spoločnosti aj hotovosť v euro EUR alebo americký dolár USD.

 

Telefón a Internet


Pokiaľ ste v dosahu mobilných sietí z pevniny, ceny sú podľa tabuliek roamingu* Vášho mobilného moderátora. Na niektorých lodiach je k dispozícii aj trvalý mobilný signál, ale poplatky sú oveľa vyššie než bežný roaming.
Na lodiach môžete za poplatok využiť aj pevné telefónne linky alebo internetové centrum Internet Café. Na väčšine plavieb je už k dispozícii aj bezdrôtové pripojenie na internet WiFi podľa aktuálneho cenníka plavebnej spoločnosti.  K dispozícii sú zvýhodnené balíčky s objemovým alebo časovým limitom, ktoré sú väčšinou k zakúpeniu už pred plavbou.
Čo sa týka Internetu, spojenie na lodiach je prostredníctvom satelitov a preto je cena týchto služieb dosť vysoká, pričom spojenie je spravidla pomalé a nestabilné.
Tip: Využite skutočnosť, že nie ste „online“ a vychutnajte si plavbu naplno. WhatsUp, Facebook a Instagram si nechajte na chvíle pri káve alebo pohári vína v niektorej z mnohých kaviarní v niektorom z prístavov.
*Od 15. júna 2017 môžu všetci občania Európskej únie využívať službu roaming za cenu ako vo svojej domovskej krajine. Totot platí pre všetky druhy služieb, t.j. dátových, hlasových či sms, zaplatia sumu, akú platia doma.

 

Lekárska starostlivosť


Na každej lodi sa nachádza zdravotné stredisko so zdravotníckym personálom pracujúcim pod vedením lekára. Pracovná doba strediska je uvedená v lodných novinách alebo sa informujte na Recepcii. Lekárska pohotovostná služba je k dispozícii počas celého dňa na príslušnom telefónnom čísle.
Lekárska služba na palube je spoplatnená. Poplatky sú uvedené priamo v stredisku a sú automaticky zapisované na ťarchu Vašej platobnej karty. Účastníkom preto odporúčame uzavrieť vopred individuálne poistenie liečebných nákladov.

I keď je na palube luxusných lodí k dispozícii množstvo liekov, tie nemôžu uspokojiť všetky potreby cestujúcich, preto odporúčame, aby ste si Vaše potrebné lieky vzali so sebou.

 

Lodné noviny


Denný program na nasledujúci deň Vám bude vo forme lodných novín každý večer doručený priamo do Vašej kajuty. Program obsahuje , krátku predpoveď počasia a podrobné informácie o činnostiach a zábavných akciách usporadúvaných nasledujúci deň personálom lode.

Stravovanie
Čas podávania jedál v jednotlivých lodných reštaurácia na každý deň sa uvádza v lodných novinách (viď vyššie).
Raňajky sa podávajú v bufetovej reštaurácii a v hlavných reštauráciách. Kontinentálne raňajky sa pri väčšine lodných spoločností na požiadanie podávajú aj v kajutách, každé ráno s výnimkou dňa, kedy prebieha vylodenie cestujúcich.
Obed sa podáva v bufetových a v hlavných reštauráciách (podľa informácií v lodných novinách).
U väčšiny lodných spoločností je večera v hlavných reštauráciách z kapacitných dôvodov rozdelená do dvoch turnusov, hostia majú pridelené miesta na sedenie a vyžaduje sa formálnejšie oblečenie, zatiaľ čo v bufetových reštauráciách neplatí žiadne časové obmedzenie.
Okrem toho je na každej lodi minimálne jedna možnosť celodenného stravovania, kde sa môžete najesť kedykoľvek (alebo takmer kedykoľvek).
Na požiadanie je k dispozícii aj bezlepkové a vegetariánske menu, ako aj dobrý výber bezlepkových a bezlaktózových potravín - pozri aj článok o potravinových intoleranciách a alergiách.
Na väčšine lodí sú okrem hlavných aj špeciálne reštaurácie s gourmet menu, ktoré majú špeciálnu tematiku a ich menu sú často zostavované najznámejšími svetovými šéfkuchármi. Stravovanie v týchto reštauráciách nie je zahrnuté v cene plavby a sú k dispozícii na základe rezervácie.

 

Čo sa týka nápojov


Pre milovníkov vína je k dispozícii vždy bohatá ponuka medzinárodných vín rôznych značiek, ktorá uspokojí aj vysoké požiadavky. Počas plavby sa často uskutočňujú tematické ochutnávky (za poplatok), ako napríklad ochutnávky whisky, koňaku, talianskych vín…

Nápoje a služby súvisiace s ich podávaním, ktoré nie sú zahrnuté do ceny plavby, sa prostredníctvom kartičky zaratavajú na Váš osobný lodný účet. V záverečnom vyúčtovaní je k celkovej sume pripočítaný servisný poplatok pre obsluhujúci personál. Obsluhe barov a reštaurácií preto nie je pri objednávaní potrebné platiť žiadne ďalšie prepitné.

Informácia o pripočítavanom servisnom poplatku sa netýka držiteľov nápojových balíčkov, pokiaľ sú nápoje zahrnuté v rámci zakúpeného balíčka.

 

Obchody a služby na palube


Široký výber značkového tovaru je k dispozícii v bezcolných palubných obchodoch Duty & Tax free: odevy, kozmetika, parfumérie, klenotníctva, okuliare, opaľovacie krémy, tabakové výrobky, nápoje a výrobky s logom lodnej spoločnosti. Obchody počas zastávok v prístavoch zatvorené.

Na všetkých lodiach sú kaderníctva a kozmetické salóny, sauna a masážny salón, telocvičňa, práčovňa a fotografická služba. Cenníky sú vystavené na palube.

 

Ležadlá na opaľovacích palubách


Ležadlá na vrchných palubách, ako aj plážové osušky, sú cestujúcim k dispozícii bezplatne, no nedajú sa rezervovať. Niektoré lodné spoločnosti majú personál, ktorý zbiera osušky či iné predmety z ležadiel, ak tieto ostanú po dlhšiu dobu prázdne, aby sa tak zamedzilo ich celodennému obsadzovaniu.

 

Zábava a fitness


Hostia môžu na palube používať moderné fitness zariadenie a služby kúpeľov SPA (posledné menované väčšinou za poplatok). K dispozícii je bohatý celodenný program pokrývajúci rôzne oblasti.

Môžete sa zúčastniť skupinových cvičení pod vedením školených predcvičovateľov - od rannej rozcvičky, aquagymnastiky v bazénoch, až po pilates, jogu či lekcií spinningu.
Organizujú sa súťaže v hraní bridžu, binga, kanasty a spoločenských hier, súťaže v minigolfe, volejbalové zápasy, piesňové festivaly, maškarné plesy a súťaže krásy. Taktiež množstvo zaujímavých prednášok a kurzov: tanečné a jazykové, maľovania, make-upu, bridžu, ale aj kurzy ovládania práce s počítačovými programami či telefónnych aplikácií; poriadajú sa prednášky o zdravom stravovaní, o navštívených prístavoch a pod.

*Niektoré aktivity môžu byť spoplatnené.

Ako večerný program je večer k dispozícii diskotéka, kasíno, živá hudba v salónoch, kino, ale na najnovších lodiach aj predstavenia na ľadovej ploche, vodná akrobacia, kabarety a jazzové kluby. Vrcholom večera je show v lodnom divadle (muzikály, koncerty, akrobatické vystúpenia, kúzelnícké show a pod.).

 

Fakultatívne výlety na pobreží (exkurzie)


Výlety v prístavoch Vám umožnia najefektívnejšie a najzaujímavejšie využitie času v navštívenom prístave. Kvalitný transport a služby profesionálnych sprievodcov sú samozrejmosťou. Na výber je vždy niekoľko možností, od jednoduchej prechádzky mestom či výletu autobusom až po prelety vrtuľníkom, ochutnávky miestnych špecialít, jazdy na džípe na púštnych dunách, deň strávený na jachte so šnorchlovaním, plávanie s korytnačkami a veľa iných.
Exkurzie organizované lodnou spoločnosťou sú fakultatívne a spoplatnené. Môžete ich zakúpiť ešte pred odchodom na plavbu alebo priamo na palube lode. Základné informácie nájdete v lodných novinách, ale lodný personál Vám podá podrobné informácie o možnostiach pri pulte exkurzií.

Ak však nemáte záujem o exkurziu, môžete si program na pobreží zorganizovať sami; objavovať blízke mesto na vlastnú päsť, prenajať si auto z požičovne alebo využiť služby miestnych taxikárov. Posledné sa vyplatí, najmä ak ste 3 či 4. Vo väčšine miest Vám taxikári priamo ponúknu program na návštevu tamojších atrakcií, nielen jednoduchý odvoz a často sa prejavia ako šikovní a znalí sprievodcovia.

 

Trasa/ právo na zmenu


Spoločnosť si vyhradzuje právo podľa svojho uváženia a/alebo podľa uváženia kapitána každej lode (ktoré sa nesmie uplatňovať neprimerane) rozhodnúť, či sa loď odkloní od naplánovanej, resp. bežnej trasy, či sa plavba lode časovo posunie alebo oneskorí, či budú plánované prístavy zastavenia vynechané alebo zmenené, či sa zabezpečí v zásade rovnaká preprava inou loďou, či bude loď odtiahnutá alebo či sa nechá odtiahnuť alebo či pomôže iným lodiam alebo vykoná iné podobné úkony, ktoré sú podľa názoru spoločnosti a/alebo kapitána vhodné alebo nutné pre bezpečnosť cestujúcich, lode a posádky. Za takýchto okolností nenesie spoločnosť ani dopravca voči cestujúcemu zodpovednosť ani povinnosť finančnej kompenzácie. 

 

Prepitné za služby


S výnimkou niektorých lodných spoločností (AIDA, TUI, Silversea, Oceánia…), kde je táto položka zahrnutá už v cene plavby, sa všetky palubné služby (upratovanie kajuty, obsluha pri večeri a pod.) účtujú ako servisný poplatok tzv. prepitné. Úhrada tohto prepitného sa vyžaduje na konci plavby a jeho výška závisí od počtu dní, v ktorých boli služby poskytované. Servisné poplatky slúžia k udržaniu vysokého štandardu služieb pre cestujúcich.
Tento poplatok činí cca € 10-13 na deň a osobu, v závislosti od lodnej spoločnosti, itineráru a kategórie ubytovania.

 

Cennosti


Všetky kajuty sú vybavené bezpečnostnými schránkami. Lodná spoločnosť nenesie žiadnu zodpovednosť za stratu či odcudzenie peňazí alebo cenností, ktoré sú uložené v kajutách či batožine alebo sú ponechané bez dozoru.

 

Fajčenie


V súlade s celosvetovými štandardami je pre nefajčiarov na lodiach vyhradeného viac priestoru než pre fajčiarov. Fajčenie je povolené iba v presne označených priestoroch (s intenzívnejším alebo modifikovaným prívodom čistého vzduchu).
Z dôvodu predpokladaného a dokázaného nebezpečenstva vzniku požiaru je fajčenie zakázané aj v kajutách, pričom tento zákaz sa u väčšiny lodných spoločností vzťahuje aj na balkóny.

Fajčenie je potom povolené v niekoľkých baroch po jednej strane (označenej nápismi) vonkajšieho priestoru palubného bazénu, kde sú zároveň nainštalované popolníky.
Ohorky cigariet nikdy neodhadzujte cez palubu lode, pretože vietor by ich mohol zaviať späť, čo by mohlo znamenať nebezpečenstvo vzniku požiaru.

 

Elektrické napätie


Na palube všetkých lodí je k dispozícii elektrická sieť s napätím 110V/220V. V prípade potreby môžu cestujúci požiadať o príslušné adaptéry do sieťových zásuviek na recepcii.

 

Špeciálne príležitosti


V prípade, že oslavujete narodeniny, výročie alebo chcete iba milo prekvapiť, každá lodná spoločnosť ponúka výber z viacerých možností: fľaše šampanského, kytice čerstvých kvetov, jahody v čokoláde, torty rôznej veľkosti... . My z Oneworld Travel – Luxusné plavby Vám radi budeme asistovať.

 

Práčovňa


Všetky spoločnosti ponúkajú za poplatok služby práčovne. Cenník nájdete vo svojej kajute alebo sa informujte na Recepcii.

 

Ubytovanie


I napriek tomu, že budete mať pocit ako v pohodlnom hoteli, netreba zabúdať na to, že ste na lodi a loď je mechanický stroj.  V závislosti od destinácie, počasia, umiestnenia kajuty, veku a konštrukcie lode je preto možné, že počas plavby môžete na palube cítiť vibrácie alebo dokonca zvuk motorov. Stáva sa to najmä v najnižších (a najlacnejších) kategóriách, s kajutami umiestnenými na nevýhodnejších pozíciách. Ak teda máte zvýšenú citlivosť na hluk alebo veľmi ľahký spánok, odporúčame zvoliť si niektorú z vyšších kategórií ubytovania.
Na lodiach sa taktiež nepretržite vykonávajú práce nevyhnutnej údržby lode; spravidla v skorých ranných hodinách alebo počas zastávky na pevnine.  
Tieto skutočnosti sú nie sú dôvodom na reklamáciu a nie je teda možné požadovať výmenu kajuty či kompenzáciu.

 

Výber plavby

Rezervácia plavby

Pred plavbou

Nalodenie

Vylodenie